Manisa Haberleri

ESKİ ELEKTRONİK EŞYALARINIZI ATMAYIN, GERİ DÖNÜŞÜME KAZANDIRIN

Haber 03.07.2013 14:04 Çarşamba
Keçiören Belediyesi, çevreye zarar veren, ama aynı zamanda ülke ekonomisi için değer taşıyan atık elektrikli ve elektronik eşyaların ekonomiye kazandırılması için bir “geri dönüşüm seferberliği” başlattı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çıkardığı Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kontrolü(AEEE) Yönetmeliği ile atık elektrikli ve elektronik eşyaların konut ve iş yerlerinden sağlıklı bir toplama sistemi ile toplanıp taşınması işinin belediyeler tarafından yapılması karara bağlandı. Yönetmelik doğrultusunda harekete geçen Keçiören Belediyesi, atık elektrikli ve elektronik eşyaların sağlıklı bir şekilde toplanması için bir geri dönüşüm sistemi kurdu.
Geri dönüşüm sistemi kapsamında belediye bünyesinde “Atık Danışma Masası” oluşturuldu. Evlerindeki büyük atık elektrikli ve elektronik eşyaları geri dönüşüme kazandırmak isteyen vatandaşlar, Atık Danışma Masası’na ait 0 312 3591027 numaralı telefonu ya da “Evciler E-Atık” a ait 0 312 5282015 numaralı telefonu arayabilecekler. Keçiörenliler, küçük ev aletleri ya da telefon gibi taşınabilir atık elektrikli elektronik eşyalarını ise ilçe sınırları içerisinde oluşturulan toplama noktalarına bırakabilecekler.
Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, pişirme cihazları, elektrikli süpürge ve halı yıkama cihazları gibi büyük atıklar için belediye ekipleri çağrılabilecek. Küçük elektrikli mutfak aletleri, telefonlar, şarj cihazları, elektrikli çocuk oyuncakları, yazıcı, bilgisayar ise vatandaşlar tarafından 6 toplama noktasına konulan dış mekan kutularına bırakılabilecek. Dış mekan kutuları, Keçiören Belediyesi, Yunus Emre Kültür Merkezi, Yonca Yaşam Merkezi, Gazino Sultan Sofrası yanı, Etlik Yüzme Havuzu, KEÇMEK Yönetim Merkezi ve Basımevleri Hanımlar Spor Merkezi’nde bulunan 6 toplama merkezine yerleştirildi.
Atık elektrikli ve elektronik eşyaların geri dönüşüme kazandırılması ile doğal kaynakların korunması yönünde önemli bir adım atılacak. Diğer yandan enerji tasarrufu sağlanacak ve doğaya bırakılan atık miktarı azalacak. Türkiye’de yıllık 500 bin ton elektronik atık meydana gelirken, bunun sadece yüzde 1’i geri dönüştürülebiliyor. Geleceğe yatırım niteliğini de taşıyan geri dönüşüme verilecek önemle bu miktarın çok daha yukarılara çekilmesi hedefleniyor. Buzdolabı gövdesinden ütü, monitör plastiğinden bank yapılabiliyor. Bir bilgisayarda ortalama 7 kilogram PVC’deki kadar plastik bulunuyor. PVC ise en tehlikeli plastik olarak biliniyor.